vergelijken. overstappen. besparen

Bel ons voor advies

8,9 / 10

(602 reviews)

home nieuws zo zitten de energiekosten in elkaar wie ontvangt wat

Zo zitten de energiekosten in elkaar: wie ontvangt wat?

Als ondernemer heb je heel wat aan je hoofd. Het regelen van zakelijke energie is daar een belangrijk onderdeel van. Daarom is het wel zo prettig om direct goed te weten hoe je zakelijke energierekening precies in elkaar zit. Bij Energie-Zakelijk.nl merken we dat de meeste ondernemers vooral vragen hebben over de opbouw van het energiecontract en de kosten die daarbij komen kijken. Wat betekenen welke kosten en wie ontvangt wat van wat jij betaalt voor energie? Een tijdje geleden kwam er in het nieuws voorbij dat uit onderzoek bleek dat 61% van de kosten die je betaalt niet naar de energieleverancier gaat. Tijd voor wat antwoorden op je vragen omtrent dit onderwerp.

Je energiekosten uitgelegd in percentages

Kijken we naar een energiecontract dan kunnen we de kosten voor energie opdelen in drie onderdelen: netbeheerkosten, energiekosten (leveringskosten) en energiebelasting. De Nederlandse overheid belast de zakelijke klant op drie verschillende manieren. De energiebelasting is hierbij het grootste percentage: er gaat maar liefst 42,3 procent van het totaal naar energiebelasting. De netbeheerder ontvangt van alle kosten 25,9 procent van de kosten. Een gemakkelijke rekensom brengt ons dan tot het feit dat er nog 31,8 procent overblijft: dit is het percentage dat naar de energieleverancier gaat als leveringskosten. Uiteindelijk krijgt je energieleverancier dus iets minder dan één derde van het totaalbedrag van wat er op je zakelijke energierekening staat.

Als compensatie: vermindering energiebelasting

Natuurlijk begrijpt de Nederlandse overheid ook wel dat het afnemen van energie een basisbehoefte is. Hoe kun je anders een compleet bedrijf runnen wanneer je geen gebruik kunt maken van zakelijke energie? Daarom heeft de overheid een compensatie samengesteld voor iedere elektriciteitsaansluiting met een verblijfsfunctie. Hierbij worden woningen gerekend, maar ook bedrijven waar mensen voor langere tijd zouden kunnen verblijven. Een goed voorbeeld van een aansluiting zonder verblijfsfunctie is een toilet of een volkstuin. Bedrijven met een fysiek kantoor komen dus vrijwel altijd in aanmerking voor deze compensatie in de vorm van een heffingskorting, ook wel de vermindering energiebelasting genoemd.

Belangrijk: blijf besparen op energie

Ondanks dat ondernemers bovengenoemde heffingskorting kunnen aanvragen, blijven de energiekosten voor nu stijgen door stijgende belastingen. Volgend jaar, in 2020, zal de Opslag Duurzame Energie (ODE) verdrievoudigd zijn waardoor deze kosten waarschijnlijk alleen nog maar hoger zullen liggen. Daarom is het altijd belangrijk om te blijven besparen op je energiekosten. Geen enkele ondernemer heeft namelijk zin in een (nog) hoge(re) energierekening! Energie-Zakelijk.nl raadt het bijvoorbeeld aan om ieder jaar energiecontracten met elkaar te vergelijken. Op die manier vind je de beste energiedeal voor jouw bedrijf. Het vergelijken van verschillende leveranciers kan al binnen enkele stappen via de vergelijkingstool op onze website. Het enige dat je hiervoor moet weten is je energieverbruik van het afgelopen jaar. Deze vul je in en de tool doet de rest. Betaal nooit meer te veel voor je zakelijke energie en blijf vergelijken.

Wanneer bent u Grootzakelijk?

  • U betaalt maandelijks voor de energie die u daadwerkelijk verbruikt;
  • U krijgt twee aparte facturen voor het netbeheer en het energieverbruik;
  • Uw aansluiting is groter dan 3 x 80 Ampère (vanaf 100.000 KwH) en/of uw gasaansluiting is groter dan 40 m³/ uur (vanaf G40).
Vergelijk grootzakelijk

Wanneer bent u MKB, ZZP-er of kleinzakelijk?

  • U krijg elk jaar een afrekening en betaalt per maand een voorschot;
  • U krijgt een factuur voor zowel energieverbruik als levering;
  • U heeft een electra aansluiting kleiner dan of gelijk aan 3 x 80 Ampère en/of een gasaansluiting kleiner dan G40.
Vergelijk ZZP Vergelijk MKB