Sinds 2018: twee energieleveranciers op één aansluiting

Sinds 2018: twee energieleveranciers op één aansluiting

Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Om het ondernemers makkelijker te maken wat betreft het aansluiten van energie zakelijk heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vastgesteld dat per 2018 twee energieleveranciers op één energieaansluiting mogen zitten. Voor 2018 hadden ondernemers hier twee aansluitingen voor nodig, wat extra kosten betekende want er moest een extra aansluiting worden aangesloten. Een van de grootste voordelen van deze ontwikkeling voor bedrijven is dat er meer keuzevrijheid is wanneer het om zakelijke energie gaat plus het bevordert de duurzame energietransitie. Hoewel deze regel al even geleden in het leven is geroepen, is het altijd prettig om er als ondernemer meer over te lezen.

Hoe werkt deze nieuwe ontwikkeling?

Maak je de afspraak dat je een zakelijk energiecontract afneemt bij twee leveranciers dan heb je ‘genoeg’ aan één elektriciteitsaansluiting. Wat goed is om te weten is dat je hierbij wel twee zogeheten allocatiepunten (meetpunten) nodig hebt, een virtueel punt waarbij de overdracht van de energie tussen het net naar de aansluiting plaatsvindt. Deze twee punten bestaan uit een primair en een secundair allocatiepunt, waarvan je het primaire punt altijd bij de aansluiting vindt. Het secundaire allocatiepunt wordt hierbij gezien als het extra meetpunt, waarvoor een extra elektriciteitsmeter nodig is. Hiermee kunnen de energieleveranciers precies zien hoeveel zakelijke energie er afgenomen is en wat je wat betreft kosten wellicht terug kunt krijgen.

Overstappen naar één aansluiting met twee leveranciers

Wanneer je als ondernemer de voordelen inziet van overstappen naar één energieaansluiting (met extra meetpunt en) met twee leveranciers dan kun je dit al binnen enkele stappen doen. Ieder allocatiepunt heeft een eigen EAN-code die uniek is, net zoals het geval is bij een elektriciteitsaansluiting. Dat betekent dat de energieleverancier met behulp van die code precies kan zien welk zakelijk energiecontract stop moet worden gezet. Daarom is het overstapmoment van beide energiecontracten onafhankelijk van elkaar. Extra tip: grootzakelijke energieklanten moeten hun eigen energiecontract opzeggen. Bij kleinzakelijke klanten wordt dit gedaan door de oude leverancier.

Overige informatie één energieaansluiting

Wat verder handig is om te weten is dat je met deze regeling alleen gebruik kan maken van twee energieleveranciers op één aansluiting in het geval van energie. Volgens het ACM was er tot dan toe geen vraag naar deze zelfde regeling op het gebied van gas. Daarnaast denk je wellicht dat je netbeheerkosten hoger worden in het geval van twee leveranciers. Gelukkig is dat niet het geval: hoewel het voor de netbeheerder meer administratie betekent, heeft de ACM ervoor gekozen om deze kosten niet te verhogen. Tot slot is het goed om te onthouden dat je met twee energieleveranciers eenmalig gebruik mag maken van de vermindering energiebelasting, de teruggave van kosten voor energie omdat dit als basisbehoefte wordt gezien. Alleen het primaire allocatiepunt wordt hiermee verrekend.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?