vergelijken. overstappen. besparen

Bel ons voor advies

8,9 / 10

(602 reviews)

home nieuws mag ik energiekosten zakelijk aftrekken

Mag ik energiekosten zakelijk aftrekken?

De energierekening is voor (zelfstandige) ondernemers een hoge kostenpost die maandelijks betaald moet worden. Het is naast de huur van een kantoorpand zelfs de hoogste rekening die een ondernemer moet betalen. Daarom is het wel zo prettig om te weten of je bepaalde kosten van zakelijke energie mag aftrekken bij de Belastingdienst. Het antwoord is simpel: ja, een gedeelte van de energiekosten mogen worden afgetrokken. Dit is wel afhankelijk van je situatie als ondernemer, want er zijn enkele regels en voorwaarden verbonden hieraan. Op Energie-Zakelijk.nl vertellen we je graag meer over welke energiekosten zakelijk mogen worden verrekend.

BTW van energie is aftrekbaar

Iedere ondernemer betaalt standaard 21% btw over zakelijke gas en stroomverbruik. Ondernemers die over een eigen bedrijfspand of kantoorpand beschikken, kunnen deze kosten terugvragen. Ook zelfstandigen met een kantoor aan huis kunnen het een en ander omtrent de btw van energiekosten aftrekken, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Het deel van de btw dat je mag aftrekken als zzp’er is de btw die je betaalt over je zakelijk energieverbruik. Grote kans dat je één energiecontract hebt afgesloten voor zowel privé als zakelijk verbruik. Hierbij mag je alleen de btw die op energieverbruik met zakelijke doeleinden wordt geheven aftrekken bij de Belastingdienst. Met de zogeheten oppervlaktemethode reken je uit hoeveel dit bedrag precies is. Op Energie-Zakelijk.nl lees je hier meer over.

Andere fiscale voordelen bij kantoor aan huis

Er is echter nog meer waar je van kunt profiteren wanneer je als zelfstandig ondernemer een kantoor aan huis hebt. Wist je bijvoorbeeld dat je de kosten voor de ruimte waarin je werkt ook soms mag aftrekken van de winst? Hiervoor moet die ruimte een eigen ingang hebben en over een eigen toilet en watervoorziening beschikken. Ook moet de ruimte in principe kunnen worden verhuurd aan mensen die je totaal niet kent en moet je er zelf 90% van de tijd die je er bent besteden aan werk. Wanneer je er 10% tot 90% van de tijd doorbrengt voor werk, mag je zelf bepalen of de ruimte onder je ondernemingsvermogen valt of bij je privévermogen hoort. Besteed je slechts 10% van de tijd of minder in de ruimte voor werk dan mag je geen extra kosten aftrekken van de winst die je hebt gemaakt.

Energiekosten aftrekken van fiscale winst

Tot slot kun je nog enkele energiekosten aftrekken van de fiscale winst. Heb je bijvoorbeeld machines of apparaten die veel energie vreten op de zogeheten ondernemersbalans staan? Dan mag je de kosten van dergelijke apparatuur van de fiscale winst aftrekken. Ook hiervoor kun je een handige formule gebruiken waarmee je precies weet hoeveel je mag berekenen: Aantal watt van de machine x de uren die de machine dagelijks draait x het aantal dagen waarop de machine gebruikt wordt / 1000 x je leveringstarief per kilowattuur. Het is even rekenen, maar zo weet je precies wat je af kunt trekken.

Op Energie-Zakelijk.nl lees je meer over het aftrekken van energiekosten. Ook vind je hier de beste deal omtrent zakelijke energie. Maak gebruik van onze handige energievergelijker en je weet binnen no time welke energie het beste bij jouw jaarverbruik past. Betaal ook nooit meer te veel en check welke energieleverancier bij jouw bedrijf hoort.

Wanneer bent u Grootzakelijk?

  • U betaalt maandelijks voor de energie die u daadwerkelijk verbruikt;
  • U krijgt twee aparte facturen voor het netbeheer en het energieverbruik;
  • Uw aansluiting is groter dan 3 x 80 Ampère (vanaf 100.000 KwH) en/of uw gasaansluiting is groter dan 40 m³/ uur (vanaf G40).
Vergelijk grootzakelijk

Wanneer bent u MKB, ZZP-er of kleinzakelijk?

  • U krijg elk jaar een afrekening en betaalt per maand een voorschot;
  • U krijgt een factuur voor zowel energieverbruik als levering;
  • U heeft een electra aansluiting kleiner dan of gelijk aan 3 x 80 Ampère en/of een gasaansluiting kleiner dan G40.
Vergelijk ZZP Vergelijk MKB