vergelijken. overstappen. besparen

Bel ons voor advies

8,9 / 10

(602 reviews)

home nieuws het verschil tussen kleinzakelijke en grootzakelijke energie

Het verschil tussen kleinzakelijke en grootzakelijke energie

Bedrijven die net nieuw zijn op de zakelijke markt doen er goed aan om voor kleinzakelijke energie te kiezen. Grotere bedrijven, zoals multinationals en organisaties waarbij energie een belangrijk onderdeel van het bedrijfsproces is, doen er over het algemeen beter aan om juist te kiezen voor grootzakelijke energie.

Het verschil in de afname is aanzienlijk, en dat betekent onder andere dat bedrijven goed moeten inzien binnen welke categorie zij vallen. Zo kan er een beter energiecontract worden afgesloten en zijn bedrijven niet gebonden aan onnodig hoge kosten wanneer zij overstappen naar een andere leverancier.

Bij kleinzakelijke energie gaat het vooral om ZZP’ers en bedrijven die binnen de MKB-kenmerken vallen. Deze bedrijven vallen over het algemeen binnen een groep waarbij een redelijk verbruik gangbaar is maar waarbij er nooit sprake is van een opvallend hoog verbruik. En dat scheelt, want dit helpt ook bij het verlagen van de energiekosten waar deze bedrijven mee in aanraking komen.

Kenmerken van kleinzakelijke energie

MKB-ers doen er goed aan om te kijken of het een keer interessant is om over te stappen naar grootzakelijk. Dit is voor ZZP’ers niet relevant, want zij hebben over het algemeen minder snel te maken met deze kenmerken. Bedrijven die onder MKB vallen hebben over het algemeen een variërend energieverbruik. Sommige bedrijven hebben een hoog verbruik doordat zij hevig leunen op de energie in het bedrijf.

Andere bedrijven zijn juist voldaan met een lager energieverbruik. Dit zijn de bedrijven waar grootzakelijk over het algemeen niet interessant voor is. Het verbruik is te laag om onder grootzakelijk te vallen, dus deze bedrijven kunnen moeilijk in aanmerking komen voor de voordelen die andere bedrijven wel hebben die een grootzakelijk energiecontract hebben afgesloten.

Kenmerken van grootzakelijk energie

Grootzakelijke energiecontracten zijn interessant voor bedrijven die ontzettend veel energie verbruiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hostingproviders die een groot datacenter met veel servers hebben staan. Of bedrijven met veel automatische machines die continu worden aangedreven door de elektriciteit die via de kabels het bedrijf binnenkomt.

Bij grootzakelijk energieverbruik spreken we van de volgende kenmerken:

  • U maandelijks voor de energie betaalt die u daadwerkelijk heeft verbruikt.
  • U twee aparte facturen ontvangt voor de energielevering en het netbeheer.
  • Uw elektriciteitsaansluiting groter is dan 3 x 80 Ampère en/of uw gasaansluiting groter is dan 40 m³ per uur.

Indien u niet binnen deze kenmerken valt dan is het raadzaam om toch voor een kleinzakelijk energiecontract te kiezen. Hierbij loopt u minder risico om onnodig veel te betalen, dus kunt u op maandbasis al snel veel geld besparen.

Vergelijk de beste energieleverancier in uw situatie

Wilt u weten of u binnen kleinzakelijk of grootzakelijk valt, en ook zeker zijn dat u de beste energieleverancier neemt? Gebruik dan onze handige energievergelijker, waarmee u in een handomdraai achterhaalt wat de beste energieleverancier is in uw situatie. 

Wanneer bent u Grootzakelijk?

  • U betaalt maandelijks voor de energie die u daadwerkelijk verbruikt;
  • U krijgt twee aparte facturen voor het netbeheer en het energieverbruik;
  • Uw aansluiting is groter dan 3 x 80 Ampère (vanaf 100.000 KwH) en/of uw gasaansluiting is groter dan 40 m³/ uur (vanaf G40).
Vergelijk grootzakelijk

Wanneer bent u MKB, ZZP-er of kleinzakelijk?

  • U krijg elk jaar een afrekening en betaalt per maand een voorschot;
  • U krijgt een factuur voor zowel energieverbruik als levering;
  • U heeft een electra aansluiting kleiner dan of gelijk aan 3 x 80 Ampère en/of een gasaansluiting kleiner dan G40.
Vergelijk ZZP Vergelijk MKB