vergelijken. overstappen. besparen

Bel ons voor advies

8,9 / 10

(602 reviews)

home nieuws groene of grijze energie maakt het eigenlijk nog uit

Groene of grijze energie: maakt het eigenlijk nog uit?

De laatste jaren zien we een steeds grotere ontwikkeling op het gebied van groene energie. Het aantal bedrijven met een groen energiecontract stijgt aanzienlijk en dat is onder andere het gevolg van de vele ontwikkelingen binnen de wereld van duurzame energie. Doordat steeds meer bedrijven een steentje bijdragen aan schonere energie, wordt Nederland een steeds duurzamer land.

Toch blijft grijze energie nog steeds ontzettend populair onder bedrijven. Dit is niet vreemd, want de prijs van grijze energie ligt op dit moment simpelweg aanzienlijk lager dan bij groene energie. Bovendien heerst de volgende gedachte bij een groot aantal bedrijven: ‘Als onze buren allemaal groene energie nemen, hoeven wij dit niet te doen want zij zorgen al voor duurzamere energie’.

Dat leidt dan ook direct tot de vraag: maakt het eigenlijk nog uit of u gebruikmaakt van groene of grijze energie? In principe niet, want in de basis zijn beide soorten energie exact hetzelfde: deze zorgen ervoor dat uw bedrijfsprocessen op de beste manier kunnen verlopen en dat u de producten kunt leveren die u graag aan uw klanten levert.

Wat is grijze energie?

Bij grijze energie spreken we van energie die is opgewekt vanuit fossiele brandstoffen. Denk hierbij aan het verbranden van brandstoffen, wat leidt tot heftige uitlaatgassen die simpelweg nadelig zijn voor ons milieu. Nu is de uitstoot van een enkel bedrijf niet erg, maar met honderdduizenden bedrijven in Europa en miljoenen bedrijven wereldwijd heeft dit een gigantische impact op het milieu. Dit zien we onder andere aan de smeltende ijskappen, welke ieder jaar steeds kleiner worden. Onze planeet wordt warmer en grijze energie draagt hier actief aan bij.

Wat is groene energie?

Groene energie is de directe tegenhanger van grijze energie. Het is een milieuvriendelijke oplossing, want groene energie wordt opgewekt met windmolens, zonnepanelen en watercentrales. We gebruiken hierbij de natuur om energie op te wekken, vandaar dat het onder de noemer ‘groene energie’ wordt gezet. De laatste jaren zijn er miljarden in schone energie gestoken, waardoor de markt van groene energie zich in een recordtempo heeft kunnen ontwikkelen. En dat heeft er onder andere toe geleid dat veel bedrijven de overstap hebben gemaakt.

Maar wat is er nu anders als ik overstap?

Als u de overstap naar groene energie maakt dan betekent dit niet dat u voortaan 100% groene energie ontvangt. U draagt hiermee simpelweg bij aan het aandeel van groene energie op de totale energieopwekking in Nederland. Als 50% van de bedrijven groene energie afneemt, en de andere 50% neemt grijze energie af, dan betekent dit dat van het totaal van de energie de helft wordt opgewekt met groene energie-oplossingen, waarbij de andere helft dus met fossiele brandstoffen wordt opgewekt.

Door over te stappen naar groene energie draagt u dus actief bij aan het aandeel groene energie in Nederland. En dat biedt voor iedereen een ideale oplossing, want u zorgt ervoor dat andere bedrijven en ook huishoudens een groter deel aan duurzaam energie verbruiken.

Wanneer bent u Grootzakelijk?

  • U betaalt maandelijks voor de energie die u daadwerkelijk verbruikt;
  • U krijgt twee aparte facturen voor het netbeheer en het energieverbruik;
  • Uw aansluiting is groter dan 3 x 80 Ampère (vanaf 100.000 KwH) en/of uw gasaansluiting is groter dan 40 m³/ uur (vanaf G40).
Vergelijk grootzakelijk

Wanneer bent u MKB, ZZP-er of kleinzakelijk?

  • U krijg elk jaar een afrekening en betaalt per maand een voorschot;
  • U krijgt een factuur voor zowel energieverbruik als levering;
  • U heeft een electra aansluiting kleiner dan of gelijk aan 3 x 80 Ampère en/of een gasaansluiting kleiner dan G40.
Vergelijk ZZP Vergelijk MKB