vergelijken. overstappen. besparen

Bel ons voor advies

8,9 / 10

(602 reviews)

home nieuws forse stijging zakelijke energierekening sinds januari 2019

Forse stijging zakelijke energierekening sinds januari 2019

Sinds het begin van dit jaar hebben ondernemers te maken met een hogere zakelijke energierekening. Per 1 januari 2019 zijn de tarieven van de energieleveranciers namelijk een stuk omhoog gegaan. Als ondernemer met slechts een klein verbruik betaal je dit jaar gemiddeld € 398 meer per jaar. Grotere ondernemers moeten aan nog hogere bedragen denken: zij zullen gemiddeld € 2214 meer gaan betalen per jaar aan gas en stroom. Hiermee wil de overheid onder andere stimuleren om over te stappen op groene zakelijke energie. Wat je over deze stijging moet weten, lees je hieronder.

Waarom stijging energierekening?

In de media werd al lange tijd gesproken over een stijging in de (zakelijke) energiebelastingen. Het is dan ook niet vreemd dat anno 2019 de tarieven van de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) op gas en stroom zijn verhoogd. De grootste reden hiervoor zijn de toenemende overheidsheffingen op energie. Ook spelen de stijgende variabele tarieven van leveringen van energieleveranciers een grote rol. Iedereen die zakelijke energie afneemt krijgt te maken met de stijging van overheidsheffingen. De overheid wil het gebruik van gas en andere soorten grijze energie ontmoedigen met behulp van deze maatregel. Uiteindelijk is het de bedoeling dat zoveel mogelijk bedrijven overstappen naar groene energie.

Hogere kosten variabele leveringstarieven

Naast de overheidsheffingen stijgen de variabele leveringstarieven. Tweemaal per jaar veranderen energieleveranciers hun leveringstarieven: op 1 juli en op 1 januari. Daarom is het dus aan te raden om altijd zakelijk energie te vergelijken. Per 2019 worden deze tarieven hoe dan ook verhoogd, bij welke leverancier voor zakelijke energie je ook zit. Omdat er bij de ene leverancier een hogere stijging te zien is dan bij de ander kan het nooit kwaad om te blijven vergelijken. Voor de leveringskosten betaalt een kleine afnemer, zoals een retailer, gemiddeld € 235 meer per jaar. Grotere MKB’ers moeten denken aan bedragen rond een gemiddelde van € 1541, waarbij afnemen via Eneco het duurst is.

Scherpste tarief betalen

Hoe weet je als ondernemer voor welk energiecontract je het beste kunt gaan? Kies je daarbij een vast contract of ga je liever voor een variabel energiecontract? Een groot deel van de ondernemers beschikt over een energiecontract met variabele tarieven. Hoewel er genoeg voordelen te vinden zijn aan dit contract krijgen zij wel te maken met de prijsstijgingen. Wil je je daarom indekken tegen verdere stijgingen of andere verrassingen? Dan is het aan te raden om via een zakelijke energievergelijker te kijken of een vast energiecontract voor jouw bedrijf passend is om op die manier alsnog het meest scherpe tarief te scoren.

Wanneer bent u Grootzakelijk?

  • U betaalt maandelijks voor de energie die u daadwerkelijk verbruikt;
  • U krijgt twee aparte facturen voor het netbeheer en het energieverbruik;
  • Uw aansluiting is groter dan 3 x 80 Ampère (vanaf 100.000 KwH) en/of uw gasaansluiting is groter dan 40 m³/ uur (vanaf G40).
Vergelijk grootzakelijk

Wanneer bent u MKB, ZZP-er of kleinzakelijk?

  • U krijg elk jaar een afrekening en betaalt per maand een voorschot;
  • U krijgt een factuur voor zowel energieverbruik als levering;
  • U heeft een electra aansluiting kleiner dan of gelijk aan 3 x 80 Ampère en/of een gasaansluiting kleiner dan G40.
Vergelijk ZZP Vergelijk MKB