vergelijken. overstappen. besparen

Bel ons voor advies

088-1100885

8,9 / 10

(602 reviews)

home begrippen energiebelasting 2015

Energiebelasting 2015

De energiebelasting is in 2015, net als in voorgaande jaren, licht gestegen. Hoe hoger uw verbruik hoe hoger uw energiebelasting 2015. Helaas gaat dit jaar ook de heffingskorting op energie (korting op uw energiebelasting) voor het eerst licht omlaag, in uw nadeel.

Als u de stijging van de energiebelasting wilt compenseren kunt u beginnen met zakelijke energie te vergelijken. Door over te stappen van energieleverancier met lagere energietarieven en gunstige kortingen, dringt u uw energiekosten omlaag.

Toename energiebelasting

De afgelopen jaren is het energiebelasting-tarief dat u per kubieke meter gas of kWh stroom betaalt steeds licht toegenomen. Daarnaast heeft de overheid in 2013 een nieuwe vorm van energiebelasting geintroduceerd: de opslag duurzame energie (ode). Met de inkomsten van deze belasting wil de overheid duurzame energieprojecten financieren. De ode gaat net als de reguliere energiebelasting elk jaar iets omhoog.

Einde aan stijging heffingskorting

Gelukkig werd de schade van de stijgende energiebelasting voor een deel gecompenseerd door de steeds stijgende heffingskorting. Deze heffingskorting heeft de overheid ingesteld omdat een bepaalde hoeveelheid energie wordt gezien als basisbehoefte, waarover geen belasting verschuldigd is. De komende jaren wordt de heffingskorting steeds een stapje verlaagd. Ook is de heffingskorting voor panden zonder verblijfsfunctie (zoals garageboxen) afgeschaft.

Waarom betaal ik energiebelasting?

De overheid heeft in 1996 de energiebelasting ingevoerd om bedrijven en huishoudens een stimulans te geven hun energieverbruik terug te dringen. U betaalt de energiebelasting aan de energieleverancier, die het vervolgens afdraagt aan de overheid. Op uw aanstaande jaarafrekening kunt u nagaan hoeveel energiebelasting 2015 u betaalt. Het is ongeveer een derde van uw energierekening. De rest van uw energiekosten bestaan uit verbruikskosten en netwerkkosten.

Hoeveel wilt u betalen voor zakelijke energie?

Natuurlijk kunt u besparen op uw energiebelasting door uw verbruik terug te dringen. Bent u hier al mee bezig? Er is nog een andere manier om te besparen op uw zakelijke energie: door over te stappen naar een andere energieleverancier. Nieuwe klanten profiteren van hoge overstapkortingen die zorgen voor een aantrekkelijke meevaller op de energierekening. Bent u al jaren klant bij uw huidige leverancier? Dan loopt u al deze kortingen op zakelijke energie mis. Laat u dan eens verrassen door de besparingsmogelijkheden op uw! Energie vergelijken, zakelijk of particulier, u regelt het binnen 5 minuten.

Hoe werkt zakelijk energie vergelijken?

Pak uw laatste jaarafrekening erbij en neem uw verbruik over in de zakelijke energievergelijker. U krijgt vervolgens een energieadvies op maat. Is uw verbruik hoog, dan is een laag tarief per kWh en m3 gas belangrijk. Bij een iets lager verbruik is het juist van belang dat het vastrecht (vast bedrag aan administratiekosten) niet te hoog is. De vergelijker houdt hier allemaal rekening mee en vindt voor uw bedrijf de beste deal voor zakelijke energie.

Overstapservice energie zakelijk

Zakelijke energie vergelijken is een goed begin. Om te kunnen besparen zult u daadwerkelijk moeten wisselen. Dit is een kwestie van invullen van het overstapformulier. Kijk wel eerst na wat de opzegtermijn is bij uw huidige leverancier. Dit is bij de meeste bedrijven, die een contract voor onbepaalde tijd hebben, 1 maand. Het kan ook zijn dat u een contract met einddatum heeft. Dan betaalt u een overstapboete als u vroegtijdig switcht.

Wanneer bent u Grootzakelijk?

  • U betaalt maandelijks voor de energie die u daadwerkelijk verbruikt;
  • U krijgt twee aparte facturen voor het netbeheer en het energieverbruik;
  • Uw aansluiting is groter dan 3 x 80 Ampère (vanaf 100.000 KwH) en/of uw gasaansluiting is groter dan 40 m³/ uur (vanaf G40).
Vergelijk grootzakelijk

Wanneer bent u MKB, ZZP-er of kleinzakelijk?

  • U krijg elk jaar een afrekening en betaalt per maand een voorschot;
  • U krijgt een factuur voor zowel energieverbruik als levering;
  • U heeft een electra aansluiting kleiner dan 3 x 80 Ampère en/of een gasaansluiting kleiner dan G40.
Vergelijk kleinzakelijk